Vad gör en bra jakthund?

2108164ab5baa8bfc17e89bf9324cfffFör att man ska kunna träna en hund till jakt krävs det att man först och främst har tränat hunden i grundlydnad sedan den är valp. Det är även en fördel om din hund är över 12 månader när ni börjar träna inför jakten och att ni har lärt känna varandra och förstår varandra bra. Det vill säga, hunden förstår tydligt dina signaler medan du tydligt förstår hundens signaler. Det är otroligt viktigt att ni har en god kontakt. Alla hundar är unika och därav kommer vissa hundar passa bättre för jakt än andra, det handlar om individerna mer än om ras. Ofta kan man märka detta ganska tidigt.

Det är viktigt att man skott-tränar hunden, målet med denna typ av träning är att hunden ska bli van vid ljudet av skottet och inte bli rädd, det är även att hunden ska stanna och stå stilla när skott avlöses. Du kan inte lära hunden till jaktlust, antingen har den jaktlust, eller så har den inte jaktlust. En hund som har för mycket jaktlust är inte en bra jakthund liksom en hund som har för lite jaktlust inte heller är det. Om en hund har för mycket jaktlust kommer den inte att lyssna på dig och kan därmed bli farlig i skogen.

Det är viktigt att hunden är följsam och villig att låta sig korrigeras. Hundens främsta uppgift är ofta att spåra upp vilt, ibland kan det även vara att jaga ut vilt ur boet eller till och med omringa det vilda djuret och leda det till dig. Det handlar därmed om samarbete mellan dig och hunden och återigen är det otroligt viktigt med kontakten. Hunden måste lita på dig för att kunna avbryta sig i sin jakt. Detta kan bli väldigt svårt oavsett med en hund som har för mycket jaktlust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *